Extra

3 Echte argumenten voor stoelmassage

 | 06 mei 2010 | Sprout.nl |

RSI gerelateerd ziekteverzuim

Nog steeds behoort RSI tot een van de meest voorkomende oorzaken van ziekteverzuim. De stoelmassage zelf zal niet direct de kern van het probleem aanpakken, maar de bron kan wel bij de stoelmasseur worden geïdentificeerd. Omdat de masseur zich bezighoudt met het welzijn van de medewerkers, en ervaring heeft met RSI gerelateerde klachten weet hij vaak snel de vinger op de zere plek te leggen of de medewerker te stimuleren dit zelf verder uit te zoeken.

Dit betekent niet dat de stoelmasseur klachtgericht gaat werken. Daarvoor is stoelmassage niet geschikt. Stoelmassage is in eerste instantie bedoeld om klachten te voorkomen, beginnende klachten te verhelpen en medewerkers met serieuze klachten te adviseren. De stoelmasseur is iemand met een toeziend oog op het welzijn van uw personeel. Hij kan bijvoorbeeld adviseren een specialist te bezoeken, een gesprek aan te gaan met zijn leidinggevende, of meer te gaan sporten. Het advies is altijd persoonlijk en vrijblijvend. 

Arbeidsmotivatie

Veel methode om ziekteverzuim te voorkomen vallen niet altijd in de smaak van de medewerker. Iemand die niet sport zal niet gauw naar de sportschool rennen wanneer het abonnement plotseling door de werkgever wordt betaald. Hiermee bereikt men dus veelal de medewerkers die toch al sporten, maar dit nu op kosten van de baas kunnen doen.

Stoelmassage daarentegen wordt door de heel veel mensen als prettig en lekker ervaren. Medewerkers zien het dan ook vaak als extra waardering van de werkgever. Het aanbieden van stoelmassage wordt dus zeer op prijs gesteld en er wordt ook door veel medewerkers gebruik van gemaakt. Dus je bereikt een grotere groep werknemers. De praktijk heeft uitgewezen dat gemiddeld 70-80% van de medewerkers ingaat op het aanbod van stoelmassage. Er zijn maar weinig initiatieven ter preventie van RSI waarbij dit percentage zo hoog ligt. De invloed die stoelmassage heeft op de arbeidsmotivatie ligt vooral in de hoek van de waardering die de medewerker hier aan geeft. 

Stressverlagende werking

Naast een verbeterde doorbloeding van de spieren gaat massage gepaard met de aanmaak van het hormoon oxytocine. Onderzoek van dr. Uvnäs-Moberg toont aan dat oxytocine stress en angst verlagend werkt, een kalmerende werking heeft en leidt tot meer sociaal contact. De stressverlagende werking komt met name doordat oxytocine de aanmaak van het stresshormoon cortisol remt. 

Je zou kunnen zeggen dat stoelmassage sterk is in het bestrijden van de symptomen. Dat is ook waar, echter werkt een goede en ervaren stoelmasseur op zeer subtiele manier ook aan lichamelijke en geestelijke bewustwording, en weet daarmee vaak wel degelijk de bron van de klachten te bereiken.